”Miksi viestintä”

Ennakkoluulot osoittautuivat vääriksi

Iida Vartianen, 1. vuosikurssi

Iida Vartiainen asuu Tampereen vieressä, Kangasalla. Hän on juuri aloittanut lukion ensimmäisen vuoden Sammon keskuslukion viestintälinjalla. Kiinnostus kameroihin ja videoiden editointiin ovat olleet lähellä Iidan sydäntä jo nuoresta iästä asti.

Vaikka Iidan ensimmäinen ajatus jatko-opinnoista olisi ollut jatkaa opinteitä Tampereen Mediapoliksessa, missä siis opiskellaan media-alaan liittyviä tietoja ja taitoja ennemminkin ammatillisessa muodossa, hän kuitenkin oli enemmän kiinnostunut jatkamisesta lukiossa. Häntä kiinnostivat lukiossa enemmän erityisesti siihen liittyvät kokemukset ja erikoisuudet, kuten Wanhojen tanssit, penkkarit ja muut erikoispäivät.

Sopivaa opiskelupaikkaa ei kuitenkaan tuntunut aluksi löytyvän mistään, kunnes hänen opinto-ohjaajansa kertoi Sammon keskuslukion viestintälinjasta. Se oli uusi mahdollisuus, jossa yhdistyivät sekä lukio-opinnot, rakas valokuvausharrastus ja kiinnostus muitakin viestinnän- ja media-alan taitojen osa-alueita kohtaan. Vaihtoehto olikin siten täydellinen.

Niin kuin varmasti kaikkia lukion ensimmäisen opiskeluvuotensa aloittavia myös Iidaa jännitti ensimmäinen koulupäivä. Uusi koulu, josta hän ei tuntenut ketään. Jo ensimmäisenä päivänä hän huomasi kuuluvansa joukkoon. Viestintälinjalaiset vaikuttivat hänen mielestään avoimilta ja mukavilta ihmisiltä.

Ennen lukion aloittamista Iida oli lukenut nettipalstalta negatiivisia mielipiteitä tulevasta koulustaan. Ensimmäisen viikon jälkeen Iida pystyi jo toteamaan, että näin ei ollut, vaan koulussa vallitsi paljon parempi yhteishenki, kuin mitä netissä oli annettu ymmärtää. Heti alussa viestintälinjan toisen vuoden opiskelijat ja erityisesti tuutorit ottivat uudet ykköset hyvin vastaan, mikä toi Iidalle vielä lisää varmuutta hyvästä hengestä. Iida pääsi tutustumaan uusiin ihmisiin ja solmi nopeasti jo ensimmäisiä kaverisuhteita. Tulevaisuuden ammatistaan Iida ei ole vielä aivan varma, mutta viestintä- ja media-aloihin se tulee liittymään.

haastattelu: Jessika Laakkonen ja Kristian Nieminen

 

Journalismi ja ihmiset kiehtovat

Emmi Kortteinen, 2. vuosikurssi

Sammon keskuslukion viestintälinja kiinnitti Emmin huomion heti opinto-oppaan sivulla. Viestintälinjalla opiskelu vastasi Emmin odotuksia ja hän on erittäin tyytyväinen valintaansa. Hyviä puolia linjalla on esimerkiksi mahdollisuus helppoon tavaroiden lainaukseen. Harkkarista eli viestintäläisten oleskelutilasta saa lainata esimerkiksi kameroita eri projekteihin.
Emmiä kiinnostavat erityisesti ilmaisutaito ja journalismi, mutta ehdoton lempiasia viestintälinjassa ovat ihmiset. Lisäksi erilaiset projektikurssit tuovat mukavaa vaihtelua lukujärjestykseen.

Harrastuksekseen Emmi mainitsee uintivalmennuksen. Viestintä näkyy myös hänen vapaa-ajallaan, sillä hän kirjoittaa tällä hetkellä omaa kirjaa. Myös lukeminen ja kavereiden kanssa oleminen ovat Emmille mieleistä ajanvietettä.

Emmi haaveilee radio- tai tv-toimittajan urasta, ja hänen onnekseen niiden välillä pystyykin vaihtamaan sujuvasti. Emmi tiivistää pitkän listan valitsemistaan viestinnän kursseista lauseeseen ”Otan kaiken, mikä mahtuu lukkariin!” .

haastattelu: Iida Vartiainen ja Sibilla Melkas Antón


Viestinnän taidot hyödyttävät myös muualla

Reetta Malmivaara, 3. vuosikurssi

Reetta Malmivaara opiskelee kolmatta vuotta Sammon keskuslukion viestintälinjalla. Hän haki viestintälinjalle, koska halusi normaalien lukio-opintojen rinnalle taideaineita ja haaveili toimittajan ammatista.

Viestintälinjalla ollessaan Reetan omaksi jutuksi ovat muodostuneet journalismin kurssit, mutta hän on tykännyt myös videotyön opinnoista. Reetta on huomannut lukiossa opiskellessaan viestinnän hyödyttävän myös tekniikan käyttöä ja äidinkielen taitojaan. Sammon keskuslukiossa on mahdollista suorittaa myös diplomeja ja osallistua erilaisiin projekteihin, kuten esimerkiksi musikaaliin.

Reetta on hyvä esimerkki siitä, ettei viestintälinjalle pääsyyn vaadita aikaisempaa kokemusta viestinnän harrastamisesta, vaan riittää että on motivaatiota ja innostusta oppia uutta. Tulevaisuudessa Reetta haluaisi päästä opiskelemaan tuotantotaloutta joko Tampereelle tai Lappeenrantaan ja lisäksi hän haluaisi toimia freelancerina muiden töiden ohella.

haastattelu: Wilma Kyllönen ja Veera Naumanen


Koulu sujuu junaillen

Aleksi Hiivala, 3. vuosikurssi

Toijalasta kotoisin olevaa Aleksia kiinnosti videokuvaus, ja siksi hän haki viestintälinjalle, josta oli kuullut opinto-ohjaajaltaan.

Vuonna 2015 Aleksi aloitti lukion viestintälinjalla. Silloin vanha koulu Anna Tapio jäi taakse ja uusi koulu Tampereella odotti. Matka kotipaikkakunnalta uuteen kouluun on pitkä, mutta nopean junan vuoksi koulumatka ei enää parin vuoden jälkeen ole tuntunut niin pitkältä. ”Aika menee junassa nopeasti Netflixiä katsellessa”.

Nykyään Aleksia kiinnostaavat viestinnässä eniten äänityö sekä mediadiplomin ja vuosikirjan tekeminen. Hän osallistuu myös koulun musikaalin tekemiseen ja on siellä tekemisissä musiikin kanssa. Vapaa-ajalla Aleksi tykkää urheilla ja hänen suosikkilajinsa on jalkapallo. Hän on kiinnostunut myös musiikin tekemisestä. Tulevaisuuden haaveena hänellä olisi olla lukion opettaja. Aleksi kannustaa muita tulemaan viestinnälle ja valitsemaan ääni-kurssit, sillä ne ovat Aleksin mukaan mahtavia!

haastattelu: Paul Pellas ja Vilma Palomäki


Unelmat radiossa

Johannes Blom, valmistunut

Johannes Blom valmistui viestintälinjalta vuonna 2014. Tällä hetkellä hän opiskelee kolmatta vuotta journalistiikkaa Tampereen yliopistossa. Johannes haki viestintälinjalle halutessaan opiskella tavallisen lukion ohella jotain erilaista. Viestintä kuulosti hyvältä, sillä kirjoittaminen ja kuvaaminen ovat aina olleet hänelle mielekkäitä asioita.

Johanneksella ei ollut juurikaan ollut odotuksia viestintälinjalle tullessaan, mutta jälkeenpäin hän on ollut erittäin tyytyväinen valintaansa, ja kertoo saaneensa viestintälinjalta hyvät valmiudet yliopistoon. Etenkin tekniset taidot, kirjoittaminen ja äänityö tulivat tutuiksi. Lisäksi huojennusmahdollisuudet muista opinnoista olivat plussaa, etenkin ruotsin opintojen kevennys.

Viestinnän kurssit olivat Johannekselle koulupäivien kohokohta. ”Ne olivat koulupäivien pelastuksia”, Johannes kertoo. ”Jos miettii, että vaikka ilmaisutaitoa on päivän viimeisellä tunnilla, niin ei ollenkaan haitannut, että päivä venyi sen takia. Se oli päivän paras asia”, hän lisää.

Tulevaisuudessa Johannes haluaisi jatkaa uraansa toimittajana ja kohdistaa katseensa etenkin kohti radiotyötä. Hänestä olisi mukavaa, jos pääsisi tekemään omaa musiikkiohjelmaa. ”Olen ihaillut pitkään Ylen musiikkitoimittajia. Mäkin haluan olla tuolla ja soittaa musiikkia, josta ihmiset saattavat tykätä ja piristää niiden päivää”, Johannes haaveilee.

haastattelu: Siiri Piirainen ja Milla Pesonen