Haku Urheilulinjalle

Haku urheilulinjalle (2020)

Sammon keskuslukion urheilulinjan opiskelijat valitaan toisen asteen sähköisen yhteishaun avulla (www.opintopolku.fi). Urheilulinjalle hakevalle avautuu hakuohjelmasta urheiluhaun tiedot, jotka hakijan on täytettävä.

Sähköisen yhteishaun lisäksi hakijan on täytettävä Hakulomake urheiluoppilaitoksiin 2020.

Haku urheiluoppilaitoksiin -lomake tulee toimittaa Sammon keskuslukioon 10.3.2020 klo 15:00 mennessä. Haku urheiluoppilaitokseen -lomake lähetetään oman opinto-ohjaajan kautta  tai postitetaan osoitteella:
Sammon keskuslukio, rehtori/hakulomakkeet, Uimalankatu 5, 33540 TAMPERE.
Lukio toimittaa lomakkeen ao. lajiliittoihin pisteytystä varten.

Urheilulinjalle otetaan vuosittain 50 opiskelijaa. Urheilulinjalle voidaan valita vähemmänkin opiskelijoita riippuen hakijoiden urheilullisesta tasosta.

Urheilulinjan valintaperusteet

Urheilulukiot poikkeavat muista lukioista valintaperusteiden osalta. Opiskelijaksi valittavan ylin mahdollinen pistemäärä on 20, joka muodostuu peruskoulutodistuksen keskiarvosta (maks. 10) sekä urheilu- ja soveltuvuuspisteistä (maks. 10).

Keskiarvo

Hakijan keskiarvopisteiksi lasketaan hakijan peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden ja liikunnan arvosanoista muodostuva keskiarvo sadasosan tarkkuudella. Lisäksi edellytetään, että lukuaineiden keskiarvo on vähintään 7,5.

Urheilu- ja soveltuvuuspisteet

Urheilu- ja soveltuvuuspisteet määräytyvät oppilaitoksen ja hakijan urheilulajin valtakunnallisen lajijärjestön yhteistyönä. Hakija voi saada urheilullisista ansioistaan ja urheilulahjakkuudestaan 0 – 5 pistettä (lajiliittopisteet) ja oppilaitoksen harkinnan mukaan 0 – 5 soveltuvuuspistettä (oppilaitospisteet).

Lajiliittopisteytyksen periaatteet (0 – 5 pistettä):

4,2 – 5

Joukkuelaji: Lajin huippulahjakkuus, ikäluokan kansainvälisellä tasolla, maajoukkueen johtavan tason urheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

Yksilölaji: Lajin huippulahjakkuus, ikäluokan kansainvälisellä tasolla, maajoukkueen johtavan tason urheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

3,1 – 4,1

Joukkuelaji: Ikäluokan maajoukkueurheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
Yksilölaji: SM-mitalitaso. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

2,1 – 3,0

Joukkuelaji: Maajoukkue-ehdokas, aluejoukkueen kärkeä, seurajoukkueen kärkipäätä. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

Yksilölaji: SM-pistesijataso, SM-mitalitason viestijoukkueen jäsen. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.

1,1 – 2,0

Joukkuelaji: Aluejoukkueen keskitasoa, seurajoukkueen runkopelaaja.
Yksilölaji: Lähellä SM-pistesijaa, SM-pistesijatason viestijoukkueessa.

0,1 – 1,0

Seuratason aktiivi.

0

Käytetään vain jos lajiliitto ei tunne urheilijaa (koulu pisteyttää, max. 2,5 pistettä).

Oppilaitospisteytyksen periaatteet (0 – 5 pistettä):

Oppilaitospisteytyksen lähtökohtana on tukea lajiliiton pisteytystä potentiaalisimpien urheilijoiden sisäänpääsyn varmistamiseksi. Sammon keskuslukiossa huomioitavia seikkoja oppilaitospisteiden määräytymisessä ovat painopistelaji, lajiliitolta saadut pisteet ja
hakijan urheilullinen potentiaali.
Yksilöllisten lajien kohdalla lajiliiton nimeämät huippulahjakkuudet saavat erillisen kutsun haastatteluun sekä tehtävän, jossa selvitetään aamuvalmennuksen järjestäminen ja olosuhteet.