Tietokoneet ja ohjelmat

Sähköinen toimintaympäristö  

Oppitunneilla käytetään sähköisiä oppimisympäristöjä ja oppimateriaaleja, erikoisohjelmia, internetin aineistoa ja sosiaalisen median palveluja tiedonhankintaan ja työskentelyyn.

Tilannekohtaisesti voidaan opiskelussa hyödyntää myös tabletteja ja älypuhelimia. Laitteiden viihdekäyttö ja muu tuntityöskentelyyn liittymätön käyttö on kiellettyä.

vik 2


Lukiolaisen tietokone

Jokaisella lukiolaisella tulee olla oma kannettava tietokone, jota käytetään oppitunneilla, kurssikokeissa sekä ylioppilaskirjoituksissa.

Ylioppilastutkintolautakunta on laatinut kattavat ohjeet tietokoneen hankintaan: https://www.abitti.fi/fi/ohjeet/abitti-yhteensopivat-tietokoneet

Lisäohjeet:

  • Koneen tulee täyttää Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) asettamat viralliset tekniset laitevaatimukset ylioppilaskokeissa käytettävälle koneelle. Ne löytyvät ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta kohdasta Määräykset – Yleiset määräykset ja ohjeet – Kokelaan tietokonetta koskevat ohjeet. Näitä laitevaatimuksia päivitetään tutkinnon kehittyessä.
  • Koneen tulee käynnistyä USB -tikulta Abitti -järjestelmällä.
  • Koneessa on oltava Ethernet -liitäntä. Jos Ethernet -liitäntää ei ole, tulee hankkia Ethernet-USB -sovitin. Ethernet -liitäntä tarvitaan, jotta koneella voidaan osallistua langallisessa verkossa tehtäviin kokeisiin.
  • Tarvitset myös kuulokkeet. Ylioppilaskokeessa hyväksytään vain langalliset kuulokkeet, mutta lukion aikana voit käyttää myös langattomia.
  • Kosketusnäyttö ei toimi yleensä koejärjestelmissä ja tasohiirenkin käytössä voi olla ongelmia. Varminta olisi hankkia ulkoinen hiiri. Langatonta hiirtä ei hyväksytä ylioppilaskokeessa.
  • USB -liittimiä on oltava useita! Tarvitset ylioppilaskokeessa langalliset kuulokkeet, langallisen hiiren, mahdolliset adapterit ja vielä paikan muistitikulle, jolla koejärjestelmä käynnistetään.
  • Myös näytönsuojakalvon hankkiminen koetilanteita varten olisi suotavaa.

Wilma -tunnukset

  • Wilma -tunnuksella kirjaudutaan seuraaviin sähköisiin palveluihin: Wilma, Moodle, Office365, Toki-verkkokirjaston sähköiset aineistot.
  • Langattomaan verkkoon (ROAM.FI) kirjaudutaan Wilma tunnuksella muodossa wilma.tunnus@edu.tampere.fi.
  • Lukion tietokoneille kirjaudutaan samalla Wilma -tunnuksella siten, että käyttäjätunnus on ad\wilma.tunnus ja salasana on Wilman salasana.

Sähköiset palvelut ja ohjelmat

Tarkemmat ohjeet löydät Wilman tiedotteesta!

Wilma
Wilma on lukion virallinen tiedouskanava. Jokaisen opiskelijan ja huoltajan tulee seurata Wilmaa säännöllisesti. Huomaa, että mobiililaitteille ladattavissa Wilman aplikaatioissa voit käyttää vain osaa Wilman toiminnoista. Monessa tilanteessa tarvitset nettiselaimen kautta avattavan Wilman.

Moodle 
Moodle on sähköinen oppimisympäristö, jota käytetään monilla kursseilla. Moodleen kirjaudutaan samalla edu-verkon tunnuksella kuin Wilmaan. Lisäksi kursseille kirjautumiseen saatetaan tarvita kurssikohtaista avainta, jonka opiskelijat saavat kurssin opettajalta.

Abitti 
Abitti on ylioppilastutkintolautakunnan sähköinen koejärjestelmä, jonka käyttöä harjoitellaan lukiokursseilla.

Office365
Office365:n Opetuksen Areena -sivustoilla opettajat ja opiskelijat voivat jakaa materiaalia ja työskennellä yhdessä. Henkilökohtaiset tiedostot tallennetaan omaan OneDriveen.

Office omalle koneelle 
Tampereen lukioiden opiskelijana voit ladata veloituksetta Office 365 ProPlus -paketin omalle tietokoneellesi. Office 365 ProPlus sisältää opinnoissa hyödyllisen ohjelmistopaketin, johon kuuluu mm. Word, Excel, PowerPoint, OneNote ja Outlook.

Toki-verkkokirjasto 
Toisen asteen verkkokirjaston sähköisiä aineistoja voi käyttää koulun koneilta, mutta myös etänä omalla koneella käyttämällä edu-tunnusta. Etäkäyttölinkit on koottu E-aineistot-sivulle. Hyödynnä Helsingin Sanomien, Aamulehden, Iltalehden ja Kauppalehden arkistoja sekä mm. englannin, ranskan, venäjän, italian ja saksan sanakirjoja.

Digiopas
Sivusto on Sammon keskuslukion digitutoreiden tekemä digiopas lukion sähköistymiseen. Toivottavasti löydät tarvittavat tiedot täältä, ja jos et, voit lähettää digitutoreille viestiä ota yhteyttä -kohdasta!

-7.6.2019-