Sähköinen toimintaympäristö

Sähköinen toimintaympäristö  

Oppitunneilla käytetään sähköisiä oppimisympäristöjä ja oppimateriaaleja, erikoisohjelmia, internetin aineistoa ja sosiaalisen median palveluja tiedonhankintaan ja työskentelyyn.

Opiskelijat käyttävät oppitunneilla omia kannettavia tietokoneita. Tilannekohtaisesti voidaan opiskelussa hyödyntää myös tabletteja ja älypuhelimia. Ylioppilastutkintolautakunnan hyväksymät ohjelmat ylioppilaskirjoituksissa löytyvät Digabiprojektin sivuilta. Opettajilta saa tarkempia ohjeita maksullisten ohjelmien hankinnasta.

Laitteiden viihdekäyttö ja muu tuntityöskentelyyn liittymätön käyttö on kiellettyä.

vik 2


Opiskelija saa opintojensa alussa kaksi käyttäjätunnusta ja salasanaa. Uusille opiskelijoille ei jaeta enää opetusverkon tunnuksia.

Lukioiden opetusverkon tietokoneille voivat uudet opiskelijat kirjautua wilma-tunnuksella: ad\wilma.tunnus + wilman salasana. Kirjautumistunnus on ad\wilma.tunnus; (Kenoviivan \ löydät yleensä näppäimistöstä plusmerkin vierestä ja saat sen painamalla Alt Gr ja +).

  • Opetusverkon tunnuksella kirjaudutaan koulun tietokoneille ja langattomaan verkkoon. Tampereen käyttäjät valitsevat valikosta ”opetus”, joka on opetusverkon domain (toimialue). Kaikki verkkotulostimet toimivat opetusverkon AD-tunnuksella.
    Opetusverkon salasanan vaihto: Linkki.
  • Edu-verkon tunnuksella kirjaudutaan langattomaan verkkoon ja sähköisiin palveluihin: Wilma, Moodle ja Office365.
    Salasanan vaihto: https://adfs.tredu.fi/adfs/portal/updatepassword/

Salasanat tulee vaihtaa vähintään kuuden kuukauden välein. Salasanassa pitää olla vähintään 8 merkkiä ja sen pitää sisältää isoja ja pieniä kirjaimia ja numeroita.


Omat laitteet koulun verkkoon

Opetuksen langattomien verkkojen käyttöä yhdenmukaistetaan vuoden 2018 lopussa ja käyttöön otetaan ROAM.FI-verkko. Liittyminen uuteen verkkoon tapahtuu automaattisesti eikä aiheuta käyttäjältä toimenpiteitä.

Omat laitteet saa liitettyä ROAM.FI-verkkoon kirjautumalla siihen Wilma -tunnuksella muodossa etunimi.sukunimi@edu.tampere.fi .

Voit kirjautua langattomaan verkkoon käyttämällä seuraavia verkkoja:

  • Voit kirjautua langattomaan verkkoon käyttämällä verkkoa Wireless Tampere tai langaton WPA: Kirjautuminen edu-verkon tunnuksella wilma.tunnus@edu.tampere.fi (samalla tunnuksella pääsee kirjautumaan Wilmaan, Office365 ja Moodleen)

Sulje wlan-yhteys aina kun et tarvitse verkkoa, jotta se ei ylikuormitu.


Sähköiset palvelut ja ohjelmat

Digiopas

Sivusto on Sammon keskuslukion digitutoreiden tekemä digiopas lukion sähköistymiseen.

Toivottavasti löydät tarvittavat tiedot täältä, ja jos et, voit lähettää digitutoreille viestiä ota yhteyttä -kohdasta!

Wilma  
Lukion ensisijainen tiedotuskanava on Wilma. Kurssitarjotin, kurssiarvosanat, opettajien viestit, koulun tiedotteet ja opiskelijan poissaolot näkyvät Wilmassa. Opiskelijat ja huoltajat voivat lähettää opettajille pikaviestejä Wilman kautta. Wilmaan kirjaudutaan edu-verkon tunnuksella. Huoltajille lähetetään omat tunnukset.  Huoltaja merkitsee Wilmaan tiedon opiskelijan poissaolon syystä välittömästi poissaolon jälkeen. Huoltajien Wilma-tunnukset sulkeutuvat, kun opiskelija täyttää 18 vuotta. Opiskelija voi antaa Wilmassa olevalla lomakkeella huoltajilleen luvan jatkaa Wilman käyttöä täysi-ikäisyyden jälkeenkin.

Wilma-ohjeet

Moodle 
Moodle on sähköinen oppimisympäristö, jota käytetään monilla kursseilla. Moodleen kirjaudutaan samalla edu-verkon tunnuksella kuin Wilmaan. Lisäksi kursseille kirjautumiseen saatetaan tarvita kurssikohtaista avainta, jonka opiskelijat saavat kurssin opettajalta.

Kirjautuminen

Klikkaa ”Kirjaudu edu-tunnuksella” ja käytä wilma.tunnus@edu.tampere.fi

Kertakirjautuminen tarkoittaa, että yhteen palveluun kirjauduttuaan käyttäjä on kirjautunut myös muihin (8 tunnin ajan).

Palveluihin kirjaudutaan wilma-tunnuksella muodossa wilma.tunnus@edu.tampere.fi

Salasana on wilman salasana, kuten ennenkin.

Moodleen integroidaan samalla Office365-palveluja, kuten tiedostojen tuonti OneDrivesta ja OneNote-tehtävänpalautus. Jokaisen käyttäjän pitää kerran yhdistää Moodle-tilinsä Office365-tiliin. Linkki löytyy Moodlen Työpöydältä (Omat työtilani/kurssini-sivu)

Abitti 
Abitti on ylioppilastutkintolautakunnan sähköinen koejärjestelmä, jonka käyttöä harjoitellaan lukiokursseilla. Käyttääkseen Abitti-järjestelmää, opiskelija tarvitsee kokeen tekemistä varten erityisen opettajalta saatavan Abitti-muistitikun, jonka käyttöön opastetaan lukion aikana.

Office365
Office365:n Opetuksen Areena -sivustoilla opettajat ja opiskelijat voivat jakaa materiaalia ja työskennellä yhdessä.
Henkilökohtaiset tiedostot tallennetaan omaan OneDriveen. OneDrive tarjoaa rajattomasti tallennustilaa. Kirjaudu: wilma.tunnus@edu.tampere.fi + Wilman salasana.
Office365 tarjoaa opiskelijoille myös Outlook-sähköpostin. Osoite on etunimi.sukunimi@edu.tampere.fi tai sukunimi.etunimi@edu.tampere.fi riippuen Wilma-tunnuksen muodosta.

Office kotikoneelle 
Tampereen lukioiden opiskelijana voit ladata veloituksetta Office 365 ProPlus -paketin omalle tietokoneellesi. Office 365 ProPlus sisältää opinnoissa hyödyllisen ohjelmistopaketin, johon kuuluu mm. Word, Excel, PowerPoint, OneNote ja Outlook. Officen voi ladata viidelle omalle laitteelle. Office 365 ProPlus -paketin lataaminen on helppoa:

1. Avaa kotikoneen selaimessa osoite: https://portal.office.com/OLS/MySoftware.aspx

2. Kirjaudu sisään: wilma.tunnus@edu.tampere.fi + wilman salasana

3. Klikkaa sivun alareunassa Asenna/Install -painiketta ja seuraa ohjeita

Toki-verkkokirjasto 
Toisen asteen verkkokirjaston sähköisiä aineistoja voi käyttää koulun koneilta, mutta myös etänä omalla koneella käyttämällä edu-tunnusta. Etäkäyttölinkit on koottu E-aineistot-sivulle. Hyödynnä Helsingin Sanomien, Aamulehden, Iltalehden ja Kauppalehden arkistoja sekä mm. englannin, ranskan, venäjän, italian ja saksan sanakirjoja.

Seudullinen tvt-suunnitelma